Valg af Linux

Valg er Linux distribution:

For vælge den rigtige distribution af Linux kan der laves en søgning på nette. I søgning kan der søge på Computerens hardvære og tilføjes Linux eksempel vis:

i google: Linux Lenovo ThinkPad T450, Eller den søge maskine du foretrækker.

Søge resultat viser nu en liste der indeholder forskellige forslag på fora og distributioner eksempel vis Ubuntu eller arch Linux er nævmt som mulighed.

Er du i tvivl om din computer kan benyttes en  Linux distribution kan du prøve at finde oplysninger på din computer . Søg på nette efter Computer mærke, model kabinet (mini-, midi- eller tower)

Er det en bærbar computer så brug ovenstående der kan også tilføjes ultrbook eller en anden betegnelse.

Når din Linux distribution er fundet skal du hente iso image til en computer.

Benyttes Windows skal du hente Windows versionen Balena Etcher, rufus eller ligne til at overføre iso image til usb nøglen (udpakke og opretter en opstarts partionen til brug efter end t udpakning). Nogle linux version kan du læse mere om hvordan du skal udpakke iso image og installere versioen på din computer. Bug en Usb nøgle med mindste 4 gb til iso images. Programmerne kan findes i flere versioner.

Et andet råd er at du kan afprøve Linux uden at installere den.  Zorin os har denne mulighed (Live versionen af Zorin OS afprøv og installere den før du tager et valg). Alt efter version du henter kan oversættelse give nogle udfordringer. Efter at du har  installarer Zorin vil du får mulighed for at opdater oversættelsen til dansk og fravælg Engelsk eller andet sprog.

Men før du begynder så tage en komplet sikkerheds kopi af din computer til et eksternt drev. Benytter du Windows 7 eller senere kan den installeret version benytte.

Er der ikke installeret et sikkerhedskopi program så må du på jagt. Du kan eventuelt begynde med at under søge hvilken type harddisk der sidder i . Find flere informationer på nettet eller læs mere under yderlige informationer

Valg af Linux Distribution kan tage udgangspunkt i dine daglige behov for brug af programmer til Tekstbehandling/regneark og mail. Er behovet hastighed kan du sikker også finde en distro der understøtter det. Men forudsætning er Ram, Harddisk og øvrige hardvære der kan sætte begrænsninger som hastighed på kørelse af programmer eller nettet.

Sikkerhedsprogrammer til Linux.

ClonZila er til en ældre harddisk og der kan tages et Image (spejlbiled af hele disken) til en fil kræver en usb nøgle og  en harddisk med god plads, nem at genskabe data til disk eneste ulempe er at menu punkterne ikke er på dansk. Programmet under støtter ikke ssd diske

Kbackup eller Lucy kan bruges til  til de data der ønsker kopi af dog kan det være besværligt at genskabe data

1Zip, tar, 7-zip og 2Ninja backup er gode muligheder for at tage løbende backup af data (dokumenter, regneark, foto, mail med videre….)

1Findes også i en Windows version

2Findes kun til Linux

Alle programmer der nævers er programmer jeg bruger efter behov.

Siden er opdateret den 3.4.2024 10:25